Bu gün bir çan eteğin kalıbı nasıl hazırlanır onu yayınlamak istedim. Benim bildiğim kadarıyla tabi... Eksiklerim olursa lütfen bilen arkadaşlar yardımcı olsun.Umarım anlaşılır olmuştur. Takıldığınz yerlerde yardım etmeye hazırım.
En önce ölçümüzü almalıyız. Mezura ile önce bel sonra kalça ve sonra da etek boyu ölçüsü...
Biz şimdilik varsayım ölçülerle çalışalım.
Bel = 80 cm
kalça = 100 cm
Etek Boyu = 90 cm
Ve ayrıca kalıp çıkartmak için gerekli malzemeler;
Parşömen yada milaş kağıdı ( gazete de olur renkli kalemle çizerseniz. ) kırtasiyelerde mevcut, kalem, cetvel, mezura ve makas...
Önce kalça ölçüsünden başlayacağız. 100 cm'i 4'e bölelim. Çıkan 25 sayısı ile çalışmaya başlayalım.
Şekil 1: 25 cm eninde 90 cm ( etek boyu ölçünüz tam ölçü olacak, kısa-uzun siz istediğiniz uzunlukta ayarlayabilirsiniz )bir dikdörtgen çizelim.
Şekil 2 : Üstten 20 cm içeri girerek bir çizgi daha oluşturalım. Bu kalça çizgisi olacak.
Şekil 3 : Dikdörtgenin sol uzun kenarını
Buraya bir düzeltme yapıyorum. Aldığım bir yorumda pens ölçülerinin standartı yazıyordu, yazan T ÇEK e teşekkürler ediyorum. Yorumu aynen kopyalıyorum buraya...
ARKADAŞLAR KALIP ÇIKARIRKEN MUHAKKAK PENSLER 3 CM OLMALI STANDART BU ONDE PENS BOYU 8-10 ARKADA 12-14 OLMALI
Yakından görünüm
Şekil 4: Bel ölçüsünü (80 cm) 4'e bölelim. Çıkan sayı 20, ön ortadan 20 cm ölçüp işaretleyelim ( mavi nokta ). Sonra öbür köşeden 1 cm içeri girip işaret koy ( yeşil ). İki işaret arasında eğik bir çizgi çiz, yani bu bel oyuntusu olacak ( kırmızı ). Sonra da yine mavi noktadan kalça çizgisine doğru bir eğik çizgi daha yapalım, aynen şekildeki gibi ( pembe ).
Şekil 5: Etek ucundan 7 cm dışa doğru ölçüp bi işaret yapın ( pembe nokta ). O işaretten kalça çizgisine doğru eğik ama düz ( şekildeki gibi ) bi çizgi çizin ( mavi). Artık içteki diğer çizgi ( şu an kesik kesik olan ) iptal oldu.
Şekil 6: Etek ucundan ( çan payı verdiğimiz tarafından ) 1,5 cm yukarısından ölçerek işaretle ve aynen şekildeki gibi ön orta çizgisine doğru hafif eğik bir çizgi çizelim. ( bu da eteği diktiğimizde yan uçlarının düz olması için. ) Bu şemada kesik kesik olan çizgiler artık iptal durumundadır, silebilir ya da kesince kendiliğinden gideceğinden yok sayabilirsiniz.
Şekil 7: Kırmızı çizgiler hariç siyah çizgiden makasla kalıbımızı kesip çıkartabilirsiniz.
Kalıbımız hazır. Sıra geldi kumaşa yerleştirmeye. Çok yakında......
Not: Yorum bölümüne daha geniş açıklamalar için bakılmasını öneririm. Yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler....